Kıl Çadırın Özellikleri
Kıl Çadırın Özellikleri;
Tarihte biz Yörüklerin çadırına; Kara Çadır, Kıl Çadırı, Çul Çadırı, Oba Çadırı, Osmanlı Çadırı, Otağ Çadırı, Türkmen Çadırı gibi farklı farklı isimler verilmiştir.
1. Çadır; keçinin (siyah-kara keçi) üzerindeki doğal kılından yapılır. Istar denen dokuma tezgahında dokunmasıyla imal edilen çullar ile yapılan tek katlı, uzunca bir ev biçimindedir.
2. Çadır soğuğu önler. (Kış mevsiminde dokumaları sıkı bir hal alan kıl çadırlar, böylece yağmur ve kar suyunu içerisine geçirmez. Keçi kılı ipleri yağmur suyundan, kardan çekildiğinden gözenekleri kapanır. Bu sayede çadır içine soğuk hava girmesini önler.)
3. Çadır sıcağı engeller. (Yaz sıcağında çadır ipleri genleşerek uzar bu da çadırın hava almasını sağlar. Gevşediğinden normal haline döner, içeri loş bir ışık verirken ve sürekli hava sirkülâsyonu sağladığı için ortamı serin tutar.) Bu sayede iyi bir gölgelenme aracıdır.
4. Çadır üzerindeki yapısal dokusu sayesinde; Doğadaki zararlı (yılan, akrep, örümcek vb.) canlıların içeriye girmesine izin vermez. Bu canlılar kıl çadırının üstünde gezinemez ve hareket edemezler. Bu canlıların kıl çadır üzerinde hareket edememesi nedeniyle çadırda kalanlar, yılan, akrep ve örümcek sokması gibi vakalarla karşılaşmazlar. Çünkü çadır bu canlıları kendisinden uzak tutar.
5. Çadır, kültürümüzün bir parçasıdır.
6. Çadır, her yere kolaylıkla kurulabilir, kolay katlanabildiğinden taşımada da sorun olmaz.
Çadır çok kutludur, saygılıdır, dualıdır. Çadırda atalarımızın duası, sevdası, hatırası, gönül bağı vardır. Bu sarsılmaz inanışı ocak ve atalarımızın külünün devamı olarak tavsif edebiliriz. Çadıra kıtlık, bereketsizlik gelmez. Ufacık yağ kandili, gaz lambası ya da bir çıra yeter aydınlatmaya. Fakat ekseri ocak etrafında oturulup, çadırda gölgeler hâsıl eden alevin ışık ve sıcaklığından faydalanılıp, tatlı sohbetler edilirken kara çaydanlıktan içilen çayın içimine doyum olmaz.
Çadır Türkün küçük dünyasıdır; kubbesi hem şekil, hem mekân olarak gök kubbeyi simgeler. Çadırın üzerinde kurulduğu toprak parçası ise, dünyadır. Çadır gök kubbe, çadırın direği gök direği ve baca olarak da kullanılan tünlüğü göğün kapısı gibidir.
Çadırın kurulması Yörükler arasında bayram sevinci yaratır. YÖRÜKLER yaşama mekânlarına verdikleri değeri “ahrette iman, dünyada mekân” tekerlemesiyle dile getirir, böylesine önemsedikleri mekânlara sahip olmanın coşkusunu konu, komşu ve yakınlarıyla paylaşmaya özen gösterirler.
Bence Çadır Bir Sevdadır, Bir Aşktır, Saflıktır, Özlemdir.
- O çadırın içinde acı vardır,
- Sevinç vardır,
- Saygı, sevgi, aşk vardır,
- Şefkat, sevecenlik vardır,
- Hüzün de, mutluluk ta vardır,
- Hürriyet, özgürlük vardır,
- Fedakârlık vardır,
- Misafirperverlik vardır,
- Onur, haysiyet, şeref vardır,
- Kararlılık vardır,
- Uygarlık vardır,
- Yüreklilik vardır,
- Yiğitlik vardır,
- Mertlik vardır,
- Adalet vardır,
- Din, İman vardır,
- Kurulmuş bir çok devlet vardır,
- Nice imparatorluklar vardır.
Yazar-Araştırmacı : İbrahim KOCAKERİMOĞLU
Çalışmamda öykünün her aşamasında bana destek olan Annem Fatma KOCAKERİMOĞLU ile Babam Mehmet KOCAKERİMOĞLU’na teşekkürü borç bilirim.
Kimler Neler Demiş?
İlk Yorum Hakkı Senin!
Yorum yazmak için Giriş yapmalısın!
Yorum yazmak için Giriş yapmalısın!