Köyümüzde Bayramlar

KÖYÜMÜZDE BAYRAMLAR

Köyümüzde Bayramlar bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı hislerinin müminler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayramın insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biri olduğu hiç bir zaman unutulmaz. Küslük ve dargınlıkların son bulması için bir fırsat olarak görülür.

RAMAZAN BAYRAMI

Ramazan ayında her gün tutulan oruçtan alınan haz ve mutluluğun zihinlerimize vermiş olduğu tatlı bir manevi huzur, sabır imtihanını vererek manevi sorumluluktan kurtulmanın sevinci ile bu ayda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhunun zirveye ulaşması fırsat olarak görülerek karşılanır Ramazan Bayramı köyümüzde. Bu durum yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır ki, Onun için köyümüzde Ramazan bayramı Arife günü ebediyete ulaşanların ziyareti ile başlar. Burada gelmiş geçmişlerimizin ruhlarına Kur’ân’lar, Fatihalar ve dualar okunarak onlarla kavuşmayı arzu edilen Bayram sevinci paylaşılır.

Bu bayram, aslında bir aylık bir bayramdır.  Bayram kutlamaları için hazırlıklara üç gün önceden başlanır. Evler temizlenir, bayramda gelen misafirlere ikram edilecek olan baklava, kadayıf gibi tatlılar fırınlanır. Arife günü tüm ev halkı banyosunu yapar, çünkü arife suları zemzem suları olarak düşünülür ve bu su ile yıkananların hasta olmayacağına inanılır. Bununla birlikte konar-göçer yaşam tarzı sürerken yaylaklarda yani bugünkü Mezar düzünde bulunan atalarımız hiç bir zaman unutulmaz. Onlar her zaman olduğu gibi dualar ile anılır ve ziyaret edilir. Yine arife gününde hamurdan pişi yapılarak tüm köye dağıtılmaktadır. 

Bayramın ilk gününde erkekler bayram namazı için köydeki camiye giderler. Bayram namazının kılınması ile birlikte camiden çıkmadan önce küslüklerin ve dargınlıkların son bulması amacıyla camiden çıkmadan erkekler arasında toplu bayramlaşma yapılır. Bayramlaşmanın tamamlanmasıyla cami çıkışında kadınlarımızın hazırlamış olduğu çeşitli yiyeceklerle bütün köy halkı, cami önünde kurulan sofralarda kahvaltı yaparlar. Bu kahvaltı iki saat kadar sürer. Atalarımız eskiden bu kahvaltı yerine her evden bir tavuk getirilerek öğle yemeği yenilirmiş. Günümüzde bu gelenek yerini kahvaltıya bırakmıştır. Kahvaltı sonrasında bütün köy halkı birbiri ile bayramlaşır ve toplu olarak mezarlık ziyareti tıpkı Arife günü olduğu gibi icra edilir. Sonrasında ev ziyaretleri başlar. Bayramlaşmada öncelikle cenazesi olan fakat üzerinden bayram geçmemiş olan evler ziyaret edilir. Daha sonra akrabalar, yeni gelinler ve son olarak da komşular ziyaret edilir. Bu bayram ziyaretleri bayramın son gününe kadar devam eder. 

Bayramda en çok çocuklar sevinir. Sabah bayram namazını eda edenler manevi haz ve mutluluk ile camiden çıkarken bütün çocuklar cami önünde beklerler. Çünkü bayram şekerlerini ve harçlıklarını almak için camiden çıkan büyüklerini beklemektedirler. Daha sonra da köy halkının evlerini tek tek gezerek bayram şekeri ve harçlık toplarlar.

KURBAN BAYRAMI

 Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün olarak kutlanır. Bayram için hazırlıkları yine bayram öncesinde başlar. Ramazan Bayramında olduğu gibi Arife günü mezarlık ziyareti yapılır. Bayramın ilk gününde sabah bayram namazına gidilir. Namaz dönüşünde ev halkı birbiri ile bayramlaşır. Maddi durumu el verenler kurban keserler. Kurban kesilen evde et üç parçaya ayrılır. Bu parçalardan bir tanesi ev halkına ayrılır, bir tanesi yoksul kişilere dağıtılır, son parçası da maddi durumu yerinde olmayıp da kurban kesemeyen akrabalara dağıtılır. Daha sonra Ramazan Bayramında olduğu gibi mezarlık ve akraba ziyaretlerinde bulunulur.

 

Yazar-Araştırmacı : İbrahim KOCAKERİMOĞLU

Bizi takip etmeye devam edin, Yakın Zamanda Doğum ve Ölüm Geleneklerimiz anlatılacaktır.

Kimler Neler Demiş?

İlk Yorum Hakkı Senin!

Bildir
error: İçeriği kopyalayamazsın!
İçerik AKKECİLİ.COM telif hakkıyla korunuyor.